Waarom kilometerregistratie belangrijk is voor ZZP-ers

Waarom kilometerregistratie belangrijk is voor ZZP-ers

Als ZZP-er is het belangrijk om een goede grip te hebben en te houden op je administratie. Een onderdeel van die administratie is de kilometerregistratie; het vastleggen van de kilometers die je maakt met je zakelijke auto. Het is namelijk niet alleen handig voor je eigen overzicht, maar het is ook verplicht volgens de Belastingdienst. In deze blog bespreken we waarom kilometers laten registreren belangrijk is voor ZZP-ers.

Fiscale voordelen

Door de kilometers die je zakelijk rijdt te registreren, kan je in aanmerking komen voor fiscale voordelen. Dit hangt af van het aantal gereden kilometers dat je jaarlijks hebt afgelegd. Je kan bijvoorbeeld de BTW op onderhoudskosten, brandstof en autoverzekering terugvorderen. Daarnaast kan je afschrijvingskosten en het percentage privégebruik van de auto in mindering brengen op je winst.

Controle Belastingdienst

De Belastingdienst controleert met enige regelmaat of ZZP-ers hun kilometeradministratie goed bijhouden. Als je geen of een onvolledige kilometerregistratie hebt, kan de Belastingdienst je een naheffingsaanslag opleggen. Dit kan flink in de kosten lopen. Het is daarom van groot belang om je kilometerregistratie goed bij te houden. 

Privé en zakelijk gebruik

Als ZZP-er gebruik je je auto waarschijnlijk niet alleen voor zakelijke doeleinden. Het is dan ook van belang om de privé en zakelijke gereden kilometers goed te scheiden. Door middel van kilometerregistratie kun je dit heel makkelijk en overzichtelijk doen.

Besparing tijd

Als ZZP-er wil je zo efficiënt mogelijk omgaan met je tijd. Door kilometers te laten registreren, kan je makkelijk zien welke ritten zakelijk zijn en welke privé. Op die manier bespaar je tijd en hoef je niet onnodig handmatig dingen uit te zoeken.

Verantwoordelijkheid nemen

Als ZZP-er ben je verantwoordelijk voor een juiste administratie. Dit geldt ook voor de kilometerregistratie. Het is belangrijk om hier serieus mee om te gaan. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het opbouwen van een goede reputatie bij bijvoorbeeld je boekhouder of de Belastingdienst. 

Kilometerregistratie is een belangrijk onderdeel van de administratie voor ZZP-ers. Het levert fiscale voordelen op en voorkomt onverwachte naheffingsaanslagen. Daarnaast is het scheiden van privé en zakelijke kilometers heel makkelijk en bespaard het je tijd. Als ZZP-er is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor het bijhouden van een juiste administratie. Zeker als je op de lange termijn succesvol wilt zijn in je onderneming. www.fleetgo.nl kan je hier bijvoorbeeld bij verder helpen.

koeriersdienst-antwerpen

Reacties zijn gesloten.